Hoe het werkt

Veilingen

Memax is een periodieke online veiling van machines, gereedschappen, werkplaatsbenodigdheden, toebehoren en aanverwante artikelen. Aan de hand van het aanbod wordt de frequentie van de veilingen bepaald en wordt vastgesteld wanneer de veilingen plaats zullen vinden. Doorgaans zijn alle kavels ca. week voor aanvang van de veiling via de website in te zien.

Navigeren en filteren

Alle kavels zijn overzichtelijk verdeeld in vaste categorieën. Op deze manier vindt u snel en eenvoudig de juiste kavels. Op actieve kavels kan direct worden geboden. Bovendien zijn de kavels zichtbaar waarvan de veiling binnen een week opent.

Kavels binnen een categorie, kunnen worden gefilterd op relevante categorie-eigenschappen. Zo kunt u bijvoorbeeld filteren op de categorie ‘Heftrucks’ en daarna verfijnen op bijvoorbeeld vorkheftruck, pallettruck, meeneemheftruck

Zoeken

Als u specifieke machines, gereedschappen of materialen zoekt, kunt u actuele kavels vinden door zoekwoorden in te voeren. Een kavel wordt getoond in de zoekresultaten als een zoekwoord in de titel, beschrijving of eigenschappen van een kavel voorkomt. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld zoeken op machines van een specifiek merk of type.

Favorieten

Als u geïnteresseerd bent in een kavel kunt u deze binnen uw account op de Memax-website toevoegen aan uw favorieten. Deze favorietenlijst kunt u gebruiken om de biedingen op bepaalde kavels te volgen, zonder daarop een bod uit te brengen. U kunt een kavel aan uw favorietenlijst toevoegen door op de detailpagina of in het kaveloverzicht een vinkje te plaatsen. Het kavel zal na het sluiten van de veiling automatisch uit het favorietenoverzicht worden verwijderd

Bieden

Als u de intentie heeft om een kavel te kopen, kunt u een bod uitbrengen. Het is van belang dat u -voordat u een bod uitbrengt- het kavel goed bekijkt en beoordeelt of het kavel voldoet aan uw verwachtingen. Het kan zijn dat een object incompleet is of niet volledig functioneert. Als u een bod uitbrengt, gaat u een koopverplichting aan voor het bedrag dat u biedt. Dit bedrag is exclusief BTW en exclusief de veilingkosten die -voordat u het bod bevestigt- worden weergegeven.

Automatisch (over)bieden

Als u meer zekerheid wilt over de aankoop van een kavel kunt u automatisch bieden. Op deze manier biedt u altijd het minimaal benodigde bedrag om een kavel te winnen, ook als er wordt overboden. Uw bod wordt automatisch verhoogd als een andere bieder een hoger bod dan het uwe uitbrengt. Bij deze dienst kunt u het maximale bedrag opgeven dat u voor een object wilt betalen (exclusief BTW en veilingkosten).

Als er meerdere bieders zijn die opdracht tot automatisch bieden hebben verstrekt, wordt het bod verhoogd in de volgorde waarop de biedingen zijn ingevoerd. De biedingen gaan automatisch door tot het maximum opgegeven bod is bereikt.

Verlenging veiling

Indien er binnen vijf minuten voor het sluiting van de veiling op een kavel wordt geboden, wordt de sluiting van de veiling verlengt met 5 minuten. De veiling sluit dan vijf minuten na het laatste bod.

Combinatiekavels

Een combinatiekavel is een kavel dat bestaat uit een groep individuele kavels die zijn samengevoegd. Hiermee is het mogelijk om met één bod meerdere artikelen binnen een categorie te kopen. Het startbedrag van de combinatie is gelijk aan de som van de startbedragen van de individuele kavels. In de veiling kunt u zien hoe laat de individuele kavels sluiten en wanneer de combinatie sluit.

Vanzelfsprekend geldt dat, wanneer er net voor sluitingstijd wordt geboden, de biedingstijd vijf minuten wordt opgeschort. Indien de sluitingstijd bij een bod op een individueel kavel wordt verlengd zal de sluitingstijd van de combinatie met 10 minuten worden verlengd. Hierdoor zal de combinatie altijd later sluiten dan de individuele kavels als er kort voor sluitingstijd wordt geboden.

Indien de biedingen op de individuele kavels na het sluiten van de veiling gelijk is aan het bod op de combinatie worden de kavels gegund aan de bieders op de individuele kavels.

Sluiting en gunning

De veiling wordt gesloten op het moment dat op geen enkele kavel meer geboden kan worden. Door het onder ‘Verlenging veiling’ genoemde verlengingsmechanisme, kan het zijn dat dit op een later tijdstip gebeurt dan de eerder aangegeven sluitingstijd. Op het moment van sluiting worden de facturen opgesteld en verstuurd.

Facturatie en betaling

Als u de hoogste bieder bent op een of meer kavels en de boden worden gegund, krijgt u per e-mail een factuur opgestuurd. Als u meerdere kavels heeft aangekocht worden deze verzameld op één factuur. De factuur dient per omgaande betaald te worden. Als u ervoor kiest om de factuur met een overschrijving te betalen, dient u ervoor te zorgen dat het bedrag voor de overeengekomen afhaaldag is bijgeschreven. Hierbij dient u rekening te houden met de tijd die uw bank nodig heeft om het bedrag over te boeken op de rekening van Memax. De goederen worden meegegeven als het volledige verschuldigde bedrag is voldaan.

Afhalen

Alle op Memax aangeboden goederen moeten bij koop worden afgehaald op de locatie die bij het kavel staat aangegeven. Let daarbij goed op de afhaaldatum en de locatie. Deze staan vast! Zorg dat u goed van deze informatie op de hoogte bent voordat u een bod uitbrengt.

Ter veiling aanbieden

Heeft u machines, gereedschappen, magazijnbenodigdheden, toebehoren of aanverwante artikelen dat u ter veiling wilt aanbieden? Neem contact op met Memax en geef een korte en heldere omschrijving van hetgeen u wilt aanbieden. Memax zal u vervolgens informeren over de precieze werkwijze.

Account

Voordat u een bod kunt uitbrengen, moet u een account aanmaken op Memax.nl waarmee u kunt inloggen. Voor een account heeft u een werkend e-mail-adres nodig dat gebruikt kan worden om een account te bevestigen. Het e-mail-adres is uw inlognaam bij het inloggen bij Memax.

De registratie van het account wordt gecontroleerd en het kan gebeuren dat een account wordt geblokkeerd doordat er onjuistheden worden gevonden.

Uw account kan ook worden geblokkeerd wanneer er ongeldige biedingen worden gedaan of wanneer er sprake is van een betalingsachterstand. U kunt altijd contact opnemen met Memax als uw account is geblokkeerd of wanneer er problemen zijn met het inloggen.

Inloggen

Als u wilt bieden of gebruik wilt maken van uw accountgegevens moet u inloggen. Als u nog niet bent aangemeld vind u de link in de bovenste menubalk.

Wachtwoord vergeten

U kunt te allen tijde een nieuw wachtwoord aanmaken via de optie wachtwoord vergeten. Nadat u uw e-mail-adres heeft ingevoerd krijgt u een bevestigingsmail met een nieuw wachtwoord. Uw oude wachtwoord kunt u vanuit veiligheidsoverwegingen nooit opvragen.

Registreren

Om toegang te krijgen tot een account moeten uw gegevens bij Memax worden geregistreerd. Memax maakt onderscheid tussen particuliere en zakelijke klanten. Indien u gebruik wilt maken van een zakelijke inschrijving is de invoer van uw registratienummer van de Kamer van Koophandel verplicht. Zorg ervoor dat uw bedrijfsgegevens kloppen met de gegevens die bij de Kamer van Koophandel zijn vastgelegd omdat deze automatisch worden gecontroleerd. Uw account kan worden geblokkeerd indien uw gegevens niet overeenkomen met wat er in het handelsregister is vastgelegd.